Blogs

Blogs

In gesprek met…

6 september 2023

Huiseigenaar Robert Jan Kroeze over de samenwerking met Wielen Architecten

De droom van het Nijmeegse gezin van Robert Jan Kroeze: een vrijstaand huis met een ruime tuin. In het nabijgelegen Berg en Dal vonden ze die droom: een fraai gelegen bungalow uit de jaren 60 op een groot perceel. Er moet nog wel het een en ander aan gebeuren. Daarvoor schakelt Kroeze Wielen Architecten in. We spreken huiseigenaar Kroeze op het moment dat de bouwwerkzaamheden net begonnen zijn.

“Bij onze zoektocht naar het droomhuis hadden we nog gezegd: we willen geen bouwproject,” vertelt Robert Jan Kroeze. “Alleen: de bungalow zoals we hem kochten had maar 100 m2 woonoppervlak, te weinig voor ons gezin met drie kinderen van 13, 11 en 9. Bovendien voldeed het huis qua duurzaamheid en comfort niet aan moderne standaarden. We hadden een architect nodig.”

 

Klik

 

Na verkennende gesprekken met enkele plaatselijke architecten tikte Kroeze op Google ‘bungalow jaren 60’ in. “Ik kwam op de website van Wielen Architecten. Tijdens het eerste telefoongesprek met Michiel van der Wielen klikte het meteen. We hebben wel drie kwartier met elkaar gesproken. En wat bleek: hij had een paar jaar eerder in diezelfde straat een grote verbouwing begeleid voor een gelijksoortig huis!”

 

Open blik

 

“Daarna spraken we met Michiel van der Wielen af in Berg en Dal voor een bezichtiging. Ik verwachtte eigenlijk dat hij min of meer zou willen herhalen wat hij verderop in de straat had gedaan. Het tegendeel was waar. Hij keek met een open blik naar het perceel, de ligging en wat voor gebouw daar zou passen, bijna als een kunstenaar. Hij zag allerlei mogelijkheden waar wij niet aan hadden gedacht.”

 

Plannen aanpassen

 

“Ons aanvankelijke idee was om op de eerste verdieping van de bungalow extra ruimte te creëren met verschillende dakkapellen. Michiel was volkomen bereid om dat idee voor ons uit te werken, maar in de gesprekken bleek dat de kamers daar een te laag plafond zouden krijgen. Hij adviseerde ons om toch naar andere opties te kijken. Dit idee moest een week bij ons bezinken, want het betekende dat de verbouwing rigoureuzer werd dan verwacht. Toen zagen we in dat hij gelijk had en dat we anders weleens spijt zouden kunnen krijgen.”

 

Beslisboom

 

Het ontwerpproces verliep via een aantal stappen. “Michiel legde ons eerst een viertal concepten voor om op te reageren. Daaruit kozen we een of twee opties die hij daarna uitwerkte tot een aantal schetsen waarop wij een paar weken later weer reageerden. En zo verder. Het deed denken aan een lange beslisboom, waarbij we stapsgewijs tot het ideale ontwerp kwamen.”

 

“Michiel van der Wielen let ook goed op de kosten, hij zit er echt bovenop. Die houding vind je niet bij alle architecten.”

 

Creatieve oplossingen

 

In zo’n ontwerpproces zijn er ook altijd tegenvallers, vertelt Kroeze, zoals de beoogde dakbeglazing in de uitbouw die te duur en te complex bleken te zijn. “Toen bedacht Michiel voor de uitbouw een schuin oplopend dak, in plaats van een plat dak. Daardoor is er aan de tuinkant extra lichtinval en een weidser uitzicht. Aan die mogelijkheid hadden we nog helemaal niet gedacht.”

 

Ontzorgen

 

Kroeze is zeer te spreken over de manier waarop hij als opdrachtgever is ontzorgd. “Ik hoefde me gelukkig helemaal niet bezig te houden met de details van de bouwaanvraag en de planning. Dat deed hij. En toen het ons niet lukte om een aannemer te vinden, droeg Michiel een bouwbedrijf aan waarmee hij eerder prettig had samengewerkt. Ook let hij goed op de kosten, hij zit er echt bovenop. Heel prettig. Die houding vind je niet bij alle architecten.”

 

Meedenken

 

Rekening houden met het beschikbare budget, dat kenmerkt de werkwijze van Wielen Architecten, stelt Kroeze. “In de voorfase van het definitief ontwerp kwam hij naast de eerder besproken versie al met een extra, iets soberdere versie. Die paste precies in het budget maar zag er toch nog steeds schitterend uit. Ook dat doen veel andere architecten niet, hoor ik. En toen de offerte van de aannemer een stuk duurder uitpakte dan verwacht, vond hij in zeer korte tijd diverse oplossingen waardoor het uiteindelijk veel betaalbaarder was. Hij gaat hierin echt ver in zijn dienstverlening.”

 

Kerstmis

 

De oude woning in Nijmegen is verkocht, het gezin woont tijdelijk in een woning van 60 vierkante meter, vertelt Kroeze. “De aannemer is onlangs begonnen met de bouw. Het plan is dat de uitbouw voor de bouwvak een dak heeft en dat het hele huis eind dit jaar klaar is. Al met al een heel avontuur. We hopen Kerstmis in ons droomhuis te kunnen vieren.”

 

Eerdere blogs

6 februari 2024

In gesprek met…

14 september 2023

In gesprek met…

6 september 2023

In gesprek met…

3 november 2021

Tiny house op De Architect

14 januari 2021

Beste architectuur 2020
Overzicht alle blogs