Blogs

Blogs

In gesprek met…

6 februari 2024

Na jarenlang zoeken vonden Arthur en Gemma* het droomhuis voor henzelf en hun twee opgroeiende kinderen: een vrijstaande woning in de natuur aan de rand van de stad. Het huis behoefde wel een flinke moderniseringsslag. En voor de bestaande kleine uitbouw moest iets nieuws komen. Daarvoor namen ze Wielen Architecten in de arm.

 

Kennismaking

 

Uit het netwerk van de beoogde aannemer kreeg het echtpaar een longlist van potentiële architecten, vertelt Arthur. “Die brachten we terug tot drie. Maar de een bleek pas na 5 maanden te kunnen, de ander stelde meteen voorwaarden. Michiel van der Wielen was de enige die meteen belangstellend reageerde op onze vraag om kennis te maken.”

De kennismaking, ter plekke bij de woning, beviel ook goed. “Michiel nam ruim de tijd en we merkten meteen dat hij een creatieve geest is, die veel mogelijkheden ziet,” vertelt Gemma. “Toen ging het bij ons ook borrelen. Een praktisch voordeel voor hem was, dat hij tegelijkertijd bezig was met een ander project in het oosten van het land.”

 

Bestemmingsplan

 

Een eerste hobbel diende zich ondertussen wel aan: vanwege nabijgelegen wandelpaden leek het bestemmingsplan van de gemeente een nieuwe uitbouw in de weg te staan. Pas na uitgebreid uitzoekwerk van Wielen Architecten en het echtpaar zelf, plus gesprekken met de Omgevingsdienst, zou het licht op groen springen.

 

Ontwerpproces

 

Hopend op een goede uitkomst was het ontwerpproces ondertussen van start gegaan. Arthur: “Onze wensen voor de uitbouw waren: meer licht, meer ruimte en meer verbinding met de buitenruimte. Ook wilden wij graag twee leefgedeelten in de woning hebben. Michiel keek naar het hele huis. Hij knipte de woning op in drie belevingswerelden: een eet-, lounge- en woongedeelte, en ging daar creatief, soms best rigoureus, mee schuiven. Hij toonde ons meer opties dan we zelf zagen.”

 

Visualisering

 

In een paar stappen kwamen architect en opdrachtgevers tot een nadere detaillering. Gemma: “Michiel is goed in visualiseren. Hij digitaliseerde eerst alles. Daarna toonde hij met digitale schetsen, voorbeelden en filmpjes de verschillende aanzichten en materiaal-opties. Dat hielp om keuzes te maken en tot een heel mooi ontwerp te komen: een ruime aanbouw met puntdak, in lijn met de rest van de woning, en een overstek die fraai aansloot op de garage naast het huis.”

 

Forse hobbel

 

Het ontwerp werd vervolgens doorgerekend door de aannemer. Het leverde een tweede hobbel op, die niet zo één-twee-drie viel op te lossen. Arthur: “In samenhang met de modernisering en verduurzaming van de rest van de woning was er een forse overschrijding van het budget. Te fors. Dat was een grote tegenvaller. We moesten een hele stap terug in het proces. Gelukkig kwam Michiel toen heel snel met een totaal andere optie, met een plat dak.”

 

“Op moeilijke momenten bleef hij geduldig en kwam hij met alternatieve oplossingen waarmee we weer enthousiast verder konden. Wat dat betreft kun je je geen betere persoon wensen om mee samen te werken.”

 

Verrassende nisjes

 

In het nieuwe ontwerp werden de beschikbare vierkante meters nog beter benut en was plaats voor 3 meter hoge ramen die de verbinding met de natuur versterken. Een oorspronkelijk dichte muur maakte plaats voor openslaande deuren die aansluiten op het beklinkerde plein en de garage ernaast. Ook kwamen er extra diepe vensterbanken. Gemma: “Eerst alleen binnen. Michiel

kwam toen op het idee om dat ook aan de buitenzijde te doen, zodat we de ruimte op nog meer manieren kunnen gebruiken. Verrassend.”

 

Eindresultaat

 

Na een jaar van ontwerpen en bouwen verruilde het echtpaar hun woning in de binnenstad voor het nieuwe huis. “Terugkijkend was het best een zware periode,” vertelt Arthur. “We hebben ons weleens afgevraagd: waar zijn we aan begonnen? Maar per saldo sluit de aanbouw nog mooier aan bij onze wensen dan aan het begin van het proces. Er is heel leuke mix van oud en nieuw ontstaan waarin de woning zijn unieke karakter behoudt. De nissen aan de buitenzijde zijn gezellige verrassende plekjes om neer te strijken. We zijn zeer tevreden met het eindresultaat.”

 

Geen betere persoon

 

“Hartstikke leuk”, kwalificeert Gemma de samenwerking met Michiel van der Wielen. “Hij is betrouwbaar, flexibel, rustig, creatief en perfectionistisch. Hij speelde ook een belangrijke rol in de beoordeling van geleverd werk door de aannemer. Op moeilijke momenten bleef hij geduldig en kwam hij met alternatieve oplossingen waarmee we weer enthousiast verder konden. Wat dat betreft kun je je geen betere persoon wensen om mee samen te werken.”

 

* Uit privacy-overwegingen zijn alleen voornamen gebruikt en worden er geen plaatsnamen genoemd.

Eerdere blogs

6 februari 2024

In gesprek met…

14 september 2023

In gesprek met…

6 september 2023

In gesprek met…

3 november 2021

Tiny house op De Architect

14 januari 2021

Beste architectuur 2020
Overzicht alle blogs