Tiny house Almere Almere

Tiny house Almere

Een loft in de tuin

Op een ruime kavel in het gebied Oosterwold bij Almere ontwierp Wielen Architecten een tiny house dat de beleving heeft van een loft in een grote tuin.

Het project Tiny House Farm Oosterwold in het buitengebied van Almere is bedoeld voor kleine huizen met grote tuinen. Binnen een aantal strikte regels mogen kopers hier een huis naar wens bouwen. Van elke kavel – tussen 600 tot 900 m2 – mag maximaal 12,5% worden bebouwd en moet 50% stadslandbouw worden, bijvoorbeeld een moestuin, fruitbomen of een graasweide voor een paar geiten. Architect Michiel van der Wielen uit Utrecht ontwierp hier voor een particuliere opdrachtgever een ingetogen tiny house van 80 m2 dat stadse en landelijke kwaliteiten op één kavel bijeenbrengt.

“Michiel van der Wielen is als architect buitengewoon benaderbaar. Ik voelde helemaal geen schroom om hem even op te bellen als ik nog een vraag had. Dat was heel prettig.”

Tuinbeleving

Mensen die een kavel kopen in Oosterwold, kiezen automatisch voor veel tuin. Van der Wielen gaf het huis daarom een langwerpige vorm evenwijdig aan de straat, zodat er aan de achterzijde ruimte ontstaat voor een breed terras met veel privacy. Ook vanuit huis laat de tuin zich door de hoge ramen en schuifdeuren optimaal beleven, en vanuit de badkamer zit je met twee passen in de buitenjacuzzi naast het terras.

Ritme en regie

Binnen doet de woning denken aan een loft in de stad: één grote hoge ruimte met brede houten spanten en fraai vormgegeven wandkasten. De zes spanten, van de grond naar de nok, geven ritme aan de woning en hebben tegelijk een akoestische functie. De kastenwanden zorgen voor eenheid en verdelen de grote ruimte tegelijkertijd in verschillende eigen sferen voor slapen, relaxen en koken. De centraal geplaatste badkamer begrenst de entree en scheidt bovendien het zit- en het slaapgedeelte. De woonkeuken, ten slotte, is met een groot hoog raam op de zijtuin georiënteerd, terwijl een langgerekt raam aan de voorkant tijdens het koken een brede horizontale uitsnede van de straat biedt.

Aandacht voor details

De sobere, landelijke uitstraling van dit tiny house wordt verzacht door verfijnde details. Zo zijn de gevel en het dak belegd met smalle latten van Red Cedarhout, terwijl de kozijnen van de schuifdeuren geheel zijn weggedetailleerd in de gevel. Zonnepanelen liggen verzonken in het dak, en de wandkasten zijn voorzien van bijna onzichtbare handgrepen in de deurtjes. Zo brengt de woning de stadse verfijning van een loft naar een vrije groene plek in het buitengebied.

Projectgegevens

  • Status Gerealiseerd 2021
  • Locatie Tiny Farm Almere
  • Periode 2018-2021
  • Programma duurzaam woonhuis
  • Fotograaf William Moore
  • Constructie Vervest
  • Installatie advies Tree Delft
  • Team Michiel van der Wielen, Iwan Westerveen

Andere projecten

Koele woning in Spaans landschap

La Llosa de Camacho

bekijk project

Woonhuis Berg en Dal

Berg en Dal

bekijk project

Tiny house Almere

Almere

bekijk project

Woonhuis Waalsprong

Lent, Nijmegen

bekijk project