Woonhuis Kerckebosch Zeist

Woonhuis Kerckebosch Bussum

Stuifheuvel

In 2018 verwierf Michiel van der Wielen van Wielen Architecten een hoekkavel in de nieuwe groene wijk Kerckebosch in Zeist. Op de kavel bevond zich een stuifheuvel uit de laatste ijstijd, begroeid met dennen, eiken en beuken. Van der Wielen besloot gebruik te maken van de omstandigheden. Hij liet zoveel mogelijk bomen staan, liet de heuvel intact en gaf het huis een langgerekte vorm die de heuvel accentueert.

Hij gebruikte de natuurlijke kenmerken van het terrein om een woonhuis met privacy, comfort en een gezond binnenklimaat te creëren.

privacy

De langgerekte vorm van het huis schermt de tuin op onnadrukkelijke wijze af van de straat. Hoge erfafscheidingen zijn niet nodig, zodat de woning zich als het ware onbelemmerd in het landschap bevindt. De keuken, als toneel van huiselijke activiteit, staat via de grote ramen in contact met de buitenwereld. De slaapkamers bevinden zich aan de stille kant van het huis, boven een beschutte carport die de natuurlijke glooiing van het terrein benut.

Comfortabel en gezond

De wanden en het dak zijn volledig opgetrokken uit kruislaaghout (CLT). Door de ademende kwaliteiten van het hout ontstaat een prettig en gezond binnenklimaat waarin de luchtvochtigheid het hele jaar door op peil kan worden gehouden. Vloerverwarming en –koeling zorgen in combinatie met de hoge ruimtes voor optimaal comfort, ook in warme zomerdagen en -nachten.

Een huis als decor

De woning zelf kent een ingetogen uitvoering, met natuurlijke materialen die het moderne ontwerp een ambachtelijke uitstraling geven. In de zon steken de lichtgroene blaadjes van de omringende beuken helder af tegen de donkere leien van het dak. Zo vormt de woning een decor voor de bomen in plaats van andersom.

Projectgegevens

  • Status Gerealiseerd 2019
  • Locatie Kerckebosch Zeist
  • Programma duurzaam woonhuis
  • Constructie Vervest

Andere projecten

90 Nieuwe zorgappartementen

Zonhoven

bekijk project

Woonhuis Berg en Dal

Berg en Dal

bekijk project

Woonhuis aan Nieuwkoopse plassen

Nieuwkoop

bekijk project

Geldropseweg Eindhoven

Eindhoven

bekijk project