Woonhuis in historische binnenstad Utrecht

Woonhuis in historische binnenstad Bussum

Historisch en modern komen samen in stadswoning

Het betreft een voormalige winkel met woonhuis in het centrum van Utrecht, waarvan de oudste delen dateren uit 1880. De fundering van dit pand zakte weg, omdat de bodem (veenlagen) is ingeklonken door de lage waterstanden. Hierdoor was de hele achtergevel gescheurd en diende het pand opnieuw gefundeerd te worden op heipalen.

Keuken woonhuis Utrecht ontwerp Wielen Architecten
``Zo wordt de warmte van de lente- en herfstzon volledig benut.``
Keuken woonhuis Utrecht ontwerp Wielen Architecten

CO2 gestuurde ventilatie

Deze noodzakelijke ingreep bood de mogelijkheid om het hele huis zodanig te renoveren dat het qua comfort, gezondheid en energie weer geheel aan de huidige maatstaven zou voldoen. Zo is de woning voorzien van lage temperatuur vloerverwarming, CO2 gestuurde ventilatie met warmte terugwinning en is de woning goed geïsoleerd.

De achtergevel is op het zuiden gericht, waardoor het voor de hand lag om deze volledig van glas te maken. Zo wordt de warmte van de lente- en herfstzon volledig benut. De gevel is voorzien van luifels om in warme zomers de temperatuur in huis comfortabel te houden.

 

Modern comfort achter een historische gevel

Achter de historische gevel, in wat vroeger de winkel was, bevindt zich een moderne keuken. Hart van de  keuken is geen traditioneel aanrecht, maar een eikenhouten tafel van bijna 6 meter lang die overgaat in een kookgedeelte.

Buitenruimte patio woonhuis Utrecht Wielen Architecten

Groene vs stedelijke sfeer

Niet alleen is dit interessant op het vlak van de energievoorziening, ook het uitzicht op de bomen in de grote tuinen van de achterburen zorgt voor een groene, niet-stedelijke sfeer. Daarentegen geeft het uitzicht vanaf het dakterras je juist het gevoel midden in de stad te zitten. Hier kijk je uit op de Dom en  de vele andere kerken in het historische centrum van Utrecht.

 

Diversiteit in buitenruimten

Een andere kwaliteit van de woning is dat je op elke verdieping op een andere manier naar buiten kunt. De begane grond is voorzien van een koele patio, die met een trap verbonden is met het terras op de eerste verdieping. De slaapverdieping heeft een balkon over de breedte van het huis en het dak  tenslotte een heerlijk vrij terras. Dit maakt voor de bewoners buiten leven onder verschillende weersomstandigheden mogelijk.

Projectgegevens

  • Status Gerealiseerd 2015
  • Locatie Binnenstad Utrecht
  • Programma Renovatie woonhuis
  • Constructie IMd raadgevend ingenieurs

Andere projecten

Woonhuis aan Nieuwkoopse plassen

Nieuwkoop

bekijk project

Herbestemming Td Eindhoven

Eindhoven

bekijk project

Koele woning in Spaans landschap

La Llosa de Camacho

bekijk project

Woon-werkvilla in Waterrijk Woerden

Woerden

bekijk project