Woonhuis Berg en Dal Berg en Dal

Woonhuis Berg en Dal Bussum

Jaren ’60 bungalow gemoderniseerd met behoud van karakter

Een ingetogen L-vormige bungalow uit de jaren 60, omgeven door een bosachtige tuin. Fraai gelegen in Berg en Dal. Maar na ruim vijftig jaar voldoet de woning niet meer aan de huidige comfortnormen. De eigenaar zoekt de oplossing niet in sloop en nieuwbouw, maar in een verbouwing die het karakter van de bungalow behoudt.

``Deze manier van bouwen maakt mogelijk dat de veranda zonder ondersteuning ver oversteekt.``

Tweevleugelaanpak

Vóór de verbouwing herbergt de bungalow een voorvleugel met woonkamer en keuken en een achtervleugel met een groot aantal kleine slaapkamers. Wielen Architecten kiest voor een duidelijke knip: de voorvleugel ingrijpend moderniseren en verduurzamen, de slaapvleugel geheel vervangen. De keuken wordt verplaatst naar de achtervleugel.

Tuin en woonkamer

De voorvleugel is voorzien van nieuwe verwarming en elektra, nieuw parket met visgraatmotief, spouwmuur- en dakisolatie, nieuwe kozijnen en HR+-glas. De ramen aan de achterkant worden groter en lager gemaakt, zodat de woonkamer meer verbonden is met de tuin.

Verbindende scheidingswand

In de nieuwe situatie zijn voor- en achtervleugel op natuurlijke wijze verbonden door een lange wand die vanaf de voordeur naar achter loopt en die de blik van de bezoeker vanuit de entree automatisch in de richting van de tuin leidt. In de achtervleugel fungeert de wand ook als de scheiding tussen het privé-deel (slaapkamers en badkamers) en het meer publieke deel (keuken). De tegenoverliggende glazen wand biedt uitzicht op het groen buiten.

Massiefhoutbouw

De wanden, muren en plafonds van de achtervleugel zijn geheel opgetrokken uit kruislaaghout (CLT). Dit zorgt het hele jaar door voor een prettig binnenklimaat én maakt het mogelijk om met minimale ondersteuning brede dak-overstekken te realiseren. De overstekken, op drie meter hoogte, bieden ’s zomers beschutting tegen de hitte en laten in de koudere jaargetijden de laagstaande zon naar binnen komen.

Moderne veranda

De keuken achter in de vleugel gaat over in een grote, moderne veranda. Hier wordt bijna ongemerkt buiten naar binnen getrokken. De veranda is ruim genoeg om als buitenkamer te dienen – hier kun je al vroeg in de lente de avonden doorbrengen. Het brede overstek van de veranda biedt tevens een fraaie omkadering van het uitzicht.

Eindresultaat

De buitenmuren van de beide vleugels zijn wit gestuct, zodat oudbouw en nieuwbouw een geheel vormen. Het eindresultaat is een ruimere en comfortabele bungalow waarvan het ingetogen karakter bewaard is gebleven en waarin bewoners en bezoekers meer in contact staan met de natuur.

Projectgegevens

  • Status Gerealiseerd 2018
  • Locatie Berg en Dal
  • Programma verbouwing woonhuis

Andere projecten

90 Nieuwe zorgappartementen

Zonhoven

bekijk project

Woon-werkvilla in Waterrijk Woerden

Woerden

bekijk project

Geldropseweg Eindhoven

Eindhoven

bekijk project

Woonhuis Nijmegen

Nijmegen

bekijk project