48 Zorg woningen Middelharnis

48 Zorg woningen Bussum

Vernieuwend ontwerp voor woonzorggebouwen in Middelharnis

 

Samen met KAW hebben we de handen ineen geslagen voor een vernieuwend ontwerp voor zes woonzorggebouwen met ruimte voor dagbesteding in Middelharnis.  Opdrachtgever Zuidwester is enthousiast over de methodische ontwerpaanpak waarbij per thema varianten worden voorgelegd: “kiezen wordt immers makkelijker als je weet waarvoor je niet kiest.” De 48 bewoners met een verstandelijke beperking kunnen uitzien naar een mooie nieuwe woning, die veel beter is afgestemd op hun behoeften.

 

Voorbereid op zelfstandigheid

De woningen, die ieder als een volledige woning zijn uitgerust, kunnen voor zowel groepswonen als meer individueel wonen worden gebruikt. Dat betekent dat cliënten die eventueel buiten Zuidwester zouden willen gaan wonen, hier alvast wat meer zelfstandigheid kunnen krijgen.

“De cliënten zijn erg enthousiast en kunnen niet wachten om hun nieuwe woning in gebruik te nemen.”

Tuinen betrokken bij ontwerp

De gebouwen worden omringd door tuinen die deels voor gezamenlijk gebruik zijn bestemd. De veranda’s maken de overgang tussen binnen en buiten aantrekkelijk klein. Je bent zo vanuit het huis in de tuin.  Er is veel glas gebruikt waardoor het net lijkt alsof je buiten bent, je hebt mooi uitzicht op de tuinen. In een brede singelhaag zijn de bergingen opgenomen. Deze zijn vormgegeven in combinatie met de poorten naar de tuinen. De nadere uitwerking van de buitenruimte is in handen van Bureau Kruitkok.

Materialen met natuurlijk karakter

Met het oog op de groene omgeving en de invloed van zon en regen op de gevel, zijn de houten geveldelen niet meer van natuurlijk vergrijzend hout gemaakt. Wel wilden wij het natuurlijke karakter van de materialen handhaven. Daarom is gekozen voor een coating met een lichte glinstering, die de nerf van het hout zichtbaar laat. Door de glinstering krijgt het hout ook in de schaduw een zachte glans. De steen heeft geen bezanding, waardoor de diepe kleur van de klei spreekt.

 

Duurzaam zorgcomplex

Warmte en koeling worden geleverd via aardwarmte en een groot  deel van de energievoorziening komt van zonnepanelen. Bovendien heeft Het Keeten een volledig elektronisch toegankelijkheidssysteem . In de woningen valt ruimschoots daglicht binnen en er is veel aandacht uitgegaan naar een gezond leefklimaat.

Projectgegevens

  • Status Wordt gebouwd
  • Locatie Hernesseroord, Middelharnis
  • Opdrachtgever Zuidwester
  • Architectuur Wielen architecten ism KAW/e
  • Projectarchitect Michiel van der Wielen

Andere projecten

Binckhorst

Rosmalen

bekijk project

48 Zorg woningen

Middelharnis

bekijk project

Expertise- en behandelcentrum

Middelharnis

bekijk project

Privé en werk gescheiden

Uden

bekijk project