Koele woning in Spaans landschap La Llosa de Camacho

Koele woning in Spaans landschap Bussum

Koele woning in Spaans landschap

La Llosa de Camacho is een dorpje in Spanje dat halverwege een berghelling ligt.  Het woonhuis dat wij hebben ontworpen ligt wat hoger op de berg, midden in het karakteristieke ruige landschap.  Het vormt een markant punt op een bijzonder terrein van 10 hectare. Dit bestaat uit een oude olijfboomgaard op terrassen, een steile rotswand en een berg met een glooiende helling waar veel dieren, zoals vossen en everzwijnen leven. Het huis is op de rand van de rotswand geplaatst vanwege het uitzicht op de terrassen en het dorp.

De woning wordt benaderd vanaf de westkant. Hier komt het landschap tot net onder het terras bij de woonverdieping waardoor de woning hier goed toegankelijk is. Het huis heeft een langgerekte plattegrond waarin de woonkamer met zijn hoge kap een dominante plaats inneemt.

In het ontwerp was een veranda getekend, die het wigvormige terras zou overkappen. Deze is helaas niet uitgevoerd.

``Een raam met uitzicht op de berg, wordt als een levend schilderij.``

Levend schilderij

De vele kleine, vierkante ramen en de enkele grotere ramen zijn zo geplaatst dat zij het uitzicht op het landschap regisseren. Zo kijk je liggend in bed door een ander raam dan wanneer je opstaat. De woonkamer heeft een groot raam met uitzicht op de berg wat bijna een levend schilderij is geworden, onder meer door de everzwijnen die ‘s nachts over de berg trekken en de aarde omwoelen op zoek naar eten.

 

Temperatuur reguleren

Daarnaast reguleren de kleine ramen in combinatie met de hoge woonruimten de temperatuur in huis. Zo blijft het er relatief koel ondanks de hoge temperaturen van de Spaanse zomers.

Projectgegevens

  • Status Gereed
  • Locatie La Llosa de Camacho, Spanje
  • Periode gereed 2000

Andere projecten

Woon-werkvilla in Waterrijk Woerden

Woerden

bekijk project

Privé en werk gescheiden

Uden

bekijk project

Herbestemming Td Eindhoven

Eindhoven

bekijk project

Woonhuis Berg en Dal

Berg en Dal

bekijk project